In conceptia unor "specialisti", un oxigen medicinal de concentratie 93±3% este inferior unui oxigen medicinal de concentratie 99,5%. Stiu ei ce puritate are oxigenul care ajunge in final la pacient? Cu siguranta NU . raspunsul: aproximativ 35%.In aceeasi crasa ignoranta, probabil nu se stie ca in conformitate cu standardul international ISO 10083 asimilat ca standard romanesc inca din anul 2002, cele doua tipuri de oxigen medicinal sunt echivalente, avand acelasi continut de impuritati. Cum e posibil sa aiba acelasi continut de impuritati, daca un oxigen are concentratie 93±3%, iar celalalt are concentratie de 99,5%? Raspunsul este simplu " datorita metodelor diferite de producere a oxigenului medicinal.Oxigenul medicinal de concentratie 99,5% este produs prin distilarea fractionata a aerului lichid prin metoda criogenica. Oxigenul obtinut prin aceasta metoda contine o cantitate considerabila de halogen care este periculoasa pentru oameni. Aceasta substanta contaminanta, halogenul, este eliminata cand oxigenul ajunge la o concentratie de 99,5%. De aceea cerinta minima pentru oxigenul criogenic este de 99,5%.

Oxigenul medicinal de concentratie 93±3% este produs prin separarea aerului prin metoda sitelor moleculare (metoda PSA), tehnologie nou aparuta, dupa anul 1990. In oxigenul PSA nu exista nicio substanta contaminanta, de aceea in Farmacopeea Statelor Unite, Monografia Oxigenului 93% se specifica: "nu mai putin de 90% si nu mai mult de 96% concentratie".

Iata de ce, cele 2 tipuri de oxigen medicinal sunt echivalente.Concentratoarele de oxigen care produc oxigen medicinal de concentratie 93±3%, in Romania, sunt in conformitate cu Directiva Europeana a Dispozitivelor Medicale 93/42/EEC si a Legii 176/2000.Conform lui David Peel " presedintele comitetului ISO, consultant la Brusseles pe probleme de oxigen medicinal, in Marea Britanie se folosesc peste 60 000 de concentratoare de oxigen, iar in Franta, Germania si Scandinavia sunt peste 200 000 de astfel de concentratoare.Concluzia pe care eu pot sa o trag este ca marile companii de gaz din Romania lupta cu toate mijloacele posibile pentru a incetini pierderea pietei de oxigen medicinal lichid 99,5%, care de regula este mai scump decat cel de concentratie 93±3%".

 

Powered by EETH

ClickLink.ro Catalog WEB Submit Your Site SmartNetBook.ro Director WEB PHG, Indexul site-urilor romanesti